Studiu de caz: Email marketing-ul poate scadea valoarea brand-ului2 min read

Apr 14, 2006 2 min

Studiu de caz: Email marketing-ul poate scadea valoarea brand-ului2 min read

Reading Time: 2 minutes

Bill Nussey - programe de comunicare prin emailBill Nussey prezinta in cartea “The Quiet Revolution in Email Marketing” o formula, nu stiintifica, dar care va poate ajuta sa intelegeti mai usor care sunt situatiile in care email marketing-ul poate dauna brand-ului pe care il pastoriti:

EMAIL BRAND VALUE = existing brand (+ / -) relevancy + content value – frequency

Am subliniat variabilele care pot dauna brand-ului. Iata de ce:

Frequency: obiectivul este sa obtinem beneficiul maxim dintr-un numar minim de mesaje trimise facand fiecare mesaj relevant. In general utilizatorii prefera sa primeasca mai putine mesaje.

Relevancy: atunci cand o persoana primeste mesaje irelevante fata de nevoile lui, nu poate decat sa se simta deranjata. Mai ales mesaje comerciale. Faceti o paralela cu telemarketing-ul realizat de “vanzatorii” de asigurarilor de viata.

In acelasi timp mesajele relevante sunt cele care pot contribui cel mai mult la cresterea valorii brand-ului alaturi de valoarea continutului.

STUDIUL DE CAZ: SPAM-ul dauneaza brand-ului SONY

ATENTIE: a nu se intelege ca SONY face spam! Nu este o situatie identica cu cea de mai sus deoarece email-ul primit nu este generat chiar de pastorul brand-ului SONY. Nici nu cred ca cei de la SONY au cunostinta de acest mesaj.

Am primit acum o luna un email de la Cubed Games de 4 ori intr-un interval de 5 minute:

[Click pe imagine pentru a vedea tot mesajul]

Mesaj SPAM - dauneaza brand-ului SONY
Este vorba de un concurs al carui premiu este un produs SONY.

Problemele:

1. Chiar daca nu este trimis de SONY eu nu am retinut altceva din mesaj decat acest BRAND.

2. Mesajul a ajuns la mine fara a-mi da acceptul sau a-mi manifesta interesul de a-l primi.

3. Mesajul nu este relevant pentru mine. Mai mult, ma jigneste / desconsidera intr-o oarecare masura. Nu ma aflu in ipostaza in care sa ma joc cat mai mult – pentru a castiga un gadget de cativa lei.

4. Mesajul a ajuns la mine de 4 ori in 5 minute.

Am scris aceste mesaj nu pentru ca vreau sa contibui la raul facut de spamerii de la Cubed Games brand-ului Sony, ci dimpotriva pentru ca eu cred ca este de datoria mea sa semnalizez problemele la care sunt expusi. Atat ei, cat si alte brand-uri.

6 Comments
 1. gigi
  "sa semnalizez" = sa semnalez...brrrrrrrrrr si mai emitem si judecati de valoare
 2. Dragos Tuta
  Promit sa fie ultima emisie gigi. :) M-ai inchis cu aces comentariu. Nu o sa mai ies din casa!
 3. Cristina
  De 3 zile tot citesc despre e-mail marketing, viral marketing, online marketing, SEO marketing... si sunt putin in ceata. Pentru moment. Spam-ul este atat de deranjant, pentru ca iti ia minute bune de selectare si stergere a mesajelor? Pentru ca iti poate face harcea-parcea calculatorul? Pentru ca nu este personalizat? Sunt singura in departamentul de online marketing. Ce sansa am eu sa ridic un site cu buget fix de 0 lei? Sau mai bine zis: nu spam-ul ar fi cea mai eficienta metoda sa cresc numarul de vizitatori intr-un timp scurt. Toate strategiile de markenting online au pe lista "e-mail marketing-ul". Cum se mai poate face (gratis)... fara a fi considerat spam? A nu se intelege ca intentionez sa fac spam. Departe de mine aceasta activitate.
 4. ADriana PRicope
  Ma ocup de marketingul intr-o companie romaneasca 100% si de 1 an cercetez si acesta varianta de promovare prin mail. Reprezentam branduri cu renume international si nu as putea sa fac greseala celor de la Cubed Games pentru ca : -ma intereseaza ca mesajul meu, sa ajunga la segmentul tinta (nu la toata lumea...deoarece se pot crea frustari in subconstient daca produsul/ solutia tehnologica este peste/sub bugetul, cunostiintele sau nevoile) -ar fi o mare risipa sa se trimita 50000 de mail-uri - mai ales daca serviciul este contra cost -.se poate crea o baza de date ( in timp ce e drept) cu potentialii clienti, trebuie sa existe o buna comunicare intre departamentul de marketing si vanzari - astfel potentialii clienti pot deveni membri acestei baze de date. Cristina, poti sa faci cu costuri 0 o campanie de e-mail marketing, dar necesita timp si o oarecare indemanare din partea ta (trebuie sa faci tu layout, mesaj, baza de date,evaluare rezultate,etc) si intelegere din partea superiorilor tai. Succes!
 5. alisssa2003
  Da, interesanta faza asta cu e-mail marketingul; intr-adevar depinde de client, cu siguranta, trebuie facuta o baza de date bineinteles. Acum ce sa zic, daca ceea ce vinzi e chiar foarte interesant, nu cred ca s-ar supara nimeni, sau daca e facut in asa fel incat mailul sa fie o invitatie sau o informare de existenta acelui produs.
 6. Emil Gocsi | MarketingPeNet.com
  Interesant articol. Si sunt de acord cu tine 100%. Ma mira insa faptul cum n-au inteles spam-erii, ca email-ul nesolicitat dauneaza nu numai brandului, ci si intregii afaceri pe termen lung. Eu personal cred in inscrierea optionala (opt-in) si in succesul acestora si din punctul de vedere al relevantei, deoarece cine se inscrie pe o lista, face intentionat, pentru ca este interesat in vreun fel.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.