Romanii sufera de blogoree in stare incipienta4 min read
Reading Time: 3 minutesMiercuri 15 martie 2006, Media & Advertising, publicatie editata de Mediafax, acorda coperta (si inca doua pagini din interior) blog-urilor romanesti.

Am avut si eu o mica contributie raspunzand la intrebarile puse de autorii articolului: Andrei Hategan si Sorina Iordan.
Mai mult, am avut onoarea sa raspund alaturi de Stefan Liute, Kit si deja celebrul Gratian – starul “gavrilosilor”.
Puteti descarca articolul in format PDF (714 KB) sau puteti citi mai jos raspunsurile mele:
1. De ce ti-ai facut blog?
Ca orice alta forma de comunicare, blog-ul porneste de la dorinta de a-ti face cunoscute ideile, dar si de a obtine apreciere.
Personal, mi-am facut blog din orgoliu. Am vazut ca alte persoane pe care nu le consider “mai speciale” decat mine aveau. Am simtit ca am ceva mai bun de spus si asa a aparut dorinta de a avea blog.
Proiectele la care am lucrat sau lucrez sunt caracterizate de aparitia rezultatelor dupa o perioada considerabila de “munca din culise” (2-3 luni). Insa pentru mine nevoia de apreciere se manifesta mai des.
Blog-ul imi ofera posibilitatea de a comunica cu prietenii, colegii, partenerii si clientii mai usor si mai rapid. In acelasi timp le permite cititorilor sa ma critice sau sa ma laude.
Cred ca motivul pentru care blog-urile se bucura de succes este dorinta oamenilor de a fi recunoscuti pentru ceea ce fac.
De 4 ani, de cand ma ocup de vanzari (new business – scrie pe cartea de vizita), urmez o simetrie monotona: “Jumatate din timp mi-o petrec ascultand cu placere problemele oamenilor. In a doua jumatate, cu o si mai mare placere, le ofer solutiile de care au nevoie.”
Prin blog mi-am propus sa ii ajut sa inteleaga ca primul si cel mai important pas intr-o comunicare eficienta este sa iti formulezi corect problemele. Cel de-al doilea: sa le exteriorizezi si sa ceri solutii.
Daca ii conving, voi sparge aceasta simetrie. E simplu. Daca aflu mai repede problemele reale pot sa ofer solutii mai valoroase. E o situatie WIN – WIN.
2. De ce crezi ca publicitatea pe blogurile de la noi nu este prezenta (bannere si alte elem.)?
Nici nu ma astept sa fie prezenta. Nu exista nici un motiv. Blog-urile au un numar mic de cititori (in acest moment).
Imi amintesc un studiu publicat de www.marketingprofs.com care arata ca cel mai puternic si pragmatic motiv pentru adoptarea blog-urilor si implicit a publicitatii pe blog-uri este necunoasterea clientilor de RSS.
Clientul de RSS este o aplicatie asemanatoare unui client de email ex: yahoo sau outlook, care iti permite sa te abonezi la blog-uri si sa primesti in timp real articolele scrise de autori. Eu, spre exemplu, folosesc clientul de RSS – www.bloglines.com.
Exista o dezbatere publica privind etica includerii mesajelor publicitare pe blog.
Blog-ul este in primul rand un instrument de expresie si de branding personal.
Nu exista nici un argument credibil care sa garanteze pastrarea unei comunicari etice in momentul in care stii ca trebuie sa nu spui lucruri rele despre un client care achizitioneaza spatiu publicitar pe blog-ul tau.
Spre exemplu, daca realizezi un blog tematic despre masini. Cei care vor cumpara publicitate de la tine sunt chiar comerciantii de automobile.
Este usor de evitat un articol “iefitn” de promovare a modelului prezentat in zona publicitara, dar este greu de crezut ca vei semnaliza cititorilor posibilele probleme, dezavantaje pe care le are acel model sau ca nu vei fi tentat sa faci PR negativ modelelor concurente.
Nu am dubii insa ca pe masura ce notorietatea si numarul de cititori al blog-urilor va creste o sa apara si la noi publicitate pe blog-uri. Pentru asta este nevoie de aparitia blog-urilor tematice, cu un public bine definit si cu o “echipa editoriala” in spate.
In aceleasi timp aceste “blog-uri tematice” construite pentru a vinde spatiu publicitar nu ar fi altceva decat publicatii online – un site. Ar pastra din esenta blog-ului doar solutia tehnica, softul prietenos unui utilizator non-tehnic.
3. Cat ai de gand sa tii blogul activ?
Nu cred exista vreo persoana care si-a planificat inchiderea, disparitia, moartea blog-ului.
E ca si cum o companie si-ar planifica momentul in care sa inchida site-ul corporate sau sa nu mai comunice cu presa.
4. De cate ori scrii pe el pe saptamana?
Public doua sau trei articole pe saptamana.
Cand l-am creat mi-am propus sa scriu cate un articol pe zi. Cu timpul am realizat ca acest lucru nu este posibil decat daca ar fi una dintre principalele mele preocupari.
Cum timpul nu imi permite am ales sa nu comunic de dragul comunicarii.
Descarca articolul complet in format PDF (714 KB).