Select Page

Este incredibil, dar adevarat. Primul blogger incarcerat pentru un articol scris.

Joshua Wolf - jurnalist onlineJoshua Wolf – a fost incarcerat pentru ca nu a dezvaluit sursa unui film postat pe blogul sau. Filmul surprinde scene de violenta ale politistilor cu ocazia uner manifestari anti – G8 desfasurate in San Francisco in 8 iulie 2005.

Blogul lui Joshua: The Revolution Will Be Televised

Articolul pentru care a fost arestat: All Empires Must Fall

Filmul pentru care a fost incarcerat il gasiti aici:

Film - arestare jurnalist online

Sursa: Antena 3 via. acasa.ro

———————–

Iata stirea completa:

Tribunalul Federal din San Francisco l-a arestat la începutul lunii august pe jurnalistul independent Joshua Wolf, animatorul unui blog de informaţii. Încă din februarie justiţia i-a cerut lui Joshua Wolf materialul filmat pe care l-a facut în timpul unor manifestări alter-mondialiste, anti-G8, din 8 iulie 2005 de la San Francisco. Joshua Wolf a negat că s-ar afla în posesia acelor filme care conţineau imagini cu maşinile poliţiei arzand. Judecătorul William Alsup a afirmat că acesta se va afla în stare de detenţie pe perioada anchetei care poate dura 18 luni. Mama jurnalistului a lansat un apel pe blogul lui pentru strangerea de fonduri în scopul finanţării procedurii de apel.

Avocatul jurnalistului independent, Jose Luis Fuentes, pledează pentru nevinovăţia lui Joshua Wolf. “Dnul Wolf este un om nevinovat a cărui singură crimă este de a fi făcut ceea ce este necesar într-o democraţie – protejarea sursei de informaţie”, afirmă Jose Luis Fuentes, potrivit ziarului “Le Monde”. Judecătorul William Alsup susţine că nu este vorbă de inviolabilitatea confidenţei surselor ci de “o insultă adusă curţii”. Necesitatea guvernului de a accede la acest material, afirmă acesta în continuare, este mult mai importantă decat siguranţa constituţională a jurnalistului Joshua Wolf.

Organizaţia Reporterii Fără Frontiere acuză guvernul de violare a libertăţii presei. “Jurnaliştii nu sunt nici auxiliarii justiţiei şi nici ai poliţiei”, au insitat cei de la RFF, considerand sentinţa ca fiind “absurdă şi disproporţionată”. Cazul jurnalistului Joshua Wolf nu este singular. Tot pe 1 august, Curtea Federală a autorizat justiţia pentru studierea apelurilor telefonice ale jurnaliştilor Judith Miller şi Philip Shenon, pentru cercetarea surselor suspectate de stransă legătură cu o afacere a acestora din toamna lui 2001.

———————————