Discurs public sau prima greseala a democratiei romanesti1 min read

Feb 25, 2006 2 min

Discurs public sau prima greseala a democratiei romanesti1 min read

Reading Time: 2 minutes

O noua perspectiva asupra omului Nicolae Ceausescu:

Astazi, intr-o emisiune de la N24, am revazut imagini din “procesul” sotilor Ceausescu.

Unele imagini le-am vazut in premiera desi am urmarit de mai multe ori cu interes acest subiect. Aceste imagini noi m-au facut sa imi schimb impresia despre omul Nicolae Ceausescu.

Citez:

Intrebare de la o persoana imbracata in uniforma militara:

“De ce ati refuzat sa raspundeti la intrebari?”

Raspuns Nicolae Ceausescu:

“Am scris cu mana mea toata constitutia.

Calitatea de Presedinte nu o poate contesta decat Marea Adunare Nationala.

Aceasta nu este nici un grup antirevolutionar, dar in nici un caz autointitulatul Front al Salvarii Nationale.”

Continua sa ofere argumente … si incheie modest si sincer cu:

“Noi ne aflam aici in uram unei lovituri de stat.

Puteam fi impuscati si fara mascarada asta!”

UPDATE: Am identificat un transcript al procesului. Chiar daca nu este cu siguranta complet (lipsesc cuvintele pe care eu le-am vazut la TV acum 30 de min si le-am notat pe hartie) el sustine ceea ce spuneam mai sus.

Iata si cateva imagini de la proces.

Cateva fotografii de aducere aminte:

NCeausescu_3.jpg NCeausescu_6.jpg NCeausescu_5.jpg NCeausescu_4.jpg NCeausescu_2.jpg
Din aceleasi imagini pe care le-am vazut la N24: Petre Roman

Un jurnalist francez il intreaba pe domnul Petre Roman daca acest proces este prima incalcare a democratiei in Romania scapata de comunism.

Tanarul profesor de la Poli incepe cu un raspuns ferm: “Nu, nu este prima greseala a democratiei.” Se gandeste mai bine la viitor si completeaza: “Sau, nu stiu, nu pot spune eu acum daca este sau nu prima greseala, ramane de vazut”

5 Comments
 1. Mihai
  Dragos, e un topic super interesant. Cu toate ca Romania ramane a fi unica tara ex-socialista unde poporul si-a condamnat fostul dictator, tutusi cred ca a fost necesar sa se faca "mascarada", cel putn pentru a da o nota peiorativa noilor procese "democratice". Doar trebuia ca oamenii sa creada in puterea poporului prin noua justitie. Ce-a fost, a fost!!!
 2. dragos.tuta
  Eu nu spun ca a fost sau nu nevoie de "mascarada". Am fost impresionat de discursul logic si persuasiv al lui Nicolae Ceasescu. In afara de saracie il asociam foarte puternic cu prostia - analfabetul. Asta comunica romanii despre el - si cred ca destul de mult si in afara tarii. Ce credibilitate poate avea o tara condusa atatia ani de un analfabet?
 3. Mihai
  Putem noi mult sa spunem cat de prosti sunt cei ce ne guverneaza, insa tot la cuvinte ramanem. Cel putin, cei de la guvernare sunt destepti in masura in care nu sunt sub riscul de a fi inlaturati. Din acest punct de vedere Ceausescu nu a fost prost pana in 1989. Odata ce un om a reusit sa ajunga asha de sus in ierarhia sociala, totusi nu a fost chiar atat de prost. Sunt subiectiv si nu stiu prea multe despre Ceausescu, insa la general cred ca teoria este valabila si in cazul sau.
 4. Puterea Comunicarii » Blog Archive » Revolutie in "blogosfera" romaneasca!
  [...] Revolutie in "blogosfera" romaneasca! Asa cum ii sta bine unei vedete ( ), colegul si prietenul meu Dragos Tuta si-a relansat blog-ul. Il puteti gasi acum la www.dragostuta.ro. De pe noul blog mi s-a parut interesant postul despre Moartea sotilor Ceausescu si discursul public romanesc. De asemenea, puteti sa ne vedeti pe amandoi, fata in fata, intr-un interviu despre fantezii si sentimente, din Stilleto. [...]
 5. Dragos Tuta - relatii publice si marketing pe internet » Executie: Saddam Hussein a fost omorat prin spanzuratoare
  [...] Daca vrei sa iti amintesti discursul lui Ceausesc in timpul pseudo procesului citiste articolul meu mai vechi: “Discurs public sau prima greseala a democratiei romanesti“ [...]

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.