Training

Studiu de caz Responsabilitate Sociala Antreprenoriala2 min read

Jul 31, 2006 2 min

Studiu de caz Responsabilitate Sociala Antreprenoriala2 min read

Reading Time: 2 minutes

Selenis - responsabilitate Sociala AntreprenorialaReciclarea hartiei la Selenis

Istoric:

De aproximativ 3 ani am instituit in cadrul echipei Ethos / Selenis prima politica interna de protectie a mediului. Aceasta politica reglementeaza folosirea hartiei in activitatea de zi cu zi si presupune folosirea ciornelor pentru orice material printat care nu pleaca in afara organizatiei. Implicit, nu ai voie sa arunci o hartie care se afla in stadiul de ciorna (doar o fata printata).

ana pobleanu - responsabila social - selenis ramona patrascanu - responsabila social- selenis

Acum 2 saptamani, colegele noastre Ana Pobleanu si Ramona Patrascanu au dezvoltat aceasta politica ducand-o la rangul de program: reciclarea hartiei.

Primul pas (cu aproximativ 2 saptamani in urma):

 • am fost informati ca nu se mai arunca nici cea mai mica bucatica de hartie la cosul de gunoi;
 • fetele au promis ca ne vor prezenta noua solutie de stocarea a deseurilor celulotice;
 • Ana si Ramona si-au asumat responsabilitatea transportului catre cel mai apropiat punct de colectare.

Pasul 2 (acum o saptamana) :

 • cum CSR-ul nu a fost principala responsabilitate, fetele nu m-au informat unde trebuie sa arunc hartiile;
 • am identificat singur o cutie de monitor prezenta in biroul lor si aproape plina cu hartii folosite (fata – verso);
 • am aruncat hartiile rezultate din activitatea acelei zile si am plecat mandru la biroul meu.

Pasul 3 (acum 4 zile):

 • am fost surprins sa descopar lipsa cutiei pentru colectarea hartiei;
 • fetele erau triste;
 • Doamna Elena, femeia de serviciu, a aruncat cutia “plina cu gunoaie” la tomberon.

De ce nu plangeau inca Ana si Ramona?

PS: atentie cea mai importanta dezvoltare a proiectului

Intr-un brainstorming de 2min si 27’’ Doamna Elena le-a dezvoltat proiectul printr-o masura simpla dar eficienta:

Femeia de serviciu va selecta hartia din toate cosurile de gunoi ale organizatiei si le va trece in noua cutie de colectare.

In acest fel Doamna Elena se va revansa pentru aruncarea hartiilor din prima parte a campaniei, iar rezultatele programului vor creste simtitor.

Proiectul este autentic si nu a fost copiat sau importat de la headquarter. 🙂

Mai mult, initiativa era necesara avand in vedere consumul de topuri de hartie pe “cap de angajat” (hmm.. se calculeaza cumva pe “cap de client”).

Cu chef de glume, dintr-o minivacanta,D.

5 Comments
 1. Raluca
  La noi la "intreprindere" a fost introdus un astfel de program (reciclare hartie si PETuri): in fiecare birou exista un cos special pentru hartie si unul pentru PETuri. La cateva luni suntem informati cati copaci am salvat, cata energie am recuperat, etc. Ultima chestie a fost introducerea plicurilor facute din hartie reciclata... Arata chiar interesant. Ce ma (si ne) intriga e faptul ca plicurile din hartie reciclata costa mai mult decat cele din hartie normala... Evident programul vine de la headquarter ;-)...
 2. Dragos Tuta
  Te-ai dat de gol Raluca :) Faci PR pentru o multinationala. Altfel lipsea headquarter-ul. ;-) Am facut precizarea pentru ca este important vis-a-vis de argumentele aduse, mai ales in comentariul de la articolul precedent. Costul ridicat al hartiei reciclate este principala bariera in folosirea ei, la o privire mai atenta vei observa ca din ce in ce mai putine multinationale se bat cu pumnii in piept cu folosirea ei. Din informatiile ajunse la mine costul este de peste 5X (ori) mai mare decat al hartiei produse pe banda rulanta. Cred totusi ca initiative laudabile (vezi Ana si Ramona) vor duce la scaderea acestui cost. Sooo... nu mai aruncati hartia la gunoi. Recycle pls.
 3. Raluca
  Daca vroiam sa fac PR, dadeam si niste cifre ;-)... Nici pomeneala, povesteam si eu ce se mai intampla pe plantatii... Apropos de hartia reciclata: printre altele, noua ne-a stricat si imprimantele, copiatoarele, etc. Dar principala ei problema este ca pentru a fi produsa consuma mult mai multa energie decat cea normala....deci mai mult polueaza :-).
 4. DragosTuta
  S-a inteles gresit asta cu PR-ul. Am vrut sa spun ca te ocupi de PR intr-o multinationala, nu ca faci PR pe blog-ul meu.
 5. alexandra
  Frumos! Demn de aplaudat, de admirat si de urmat! Acum eu va intreb: unde reciclati hartia? ca eu caut de vreo 2 luni un centru si nu i-am gasit decat pe cei de la Rebu care sunt niste neseriosi!

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.