Training

Romania vs. America in materie de raportare CSR2 min read

Jul 2, 2013 2 min

Romania vs. America in materie de raportare CSR2 min read

Reading Time: 2 minutes

De curand Raiffeisen Bank Romania si-a publicat Raportul anual de Responsabilitate Sociala Corporativa pentru anul 2012. Sa citim cu totii cum s-au implicat ei in probleme sociale, cum dialogheaza cu stakeholderii, cum s-au preocupat de angajati, ce evolutii au cunoscut, proiecte etc. Raiffeisen Bank Romania a adunat deja experienta in raportare, fiind la treilea raport dupa standardele GRI. Din ce in ce mai bun si mai complet.

Pentru ca sunt conectat mai mereu la stirile internationale, intamplarea a facut ca la diferenta de o zi si Bank of America sa-si publice raportul de CSR pe 2012. Cum pe cel e la Raiffeisen l-am citit cu mare interes, am fost curios si mi-am propus sa-l lecturez si pe cel al Bank Of America. Zis si facut.

Inevitabil am inceput sa compar cele doua rapoarte si fara sa fiu rautacios mi-a placut mai mult al celor de la Bank of America. Din mai multe puncte de vedere: e mai profi, informatia e mai densa si structurata intr-un mod mai clar si mai concis. Insa a fost un lucru care m-a surprins in mod placut in raportul celor de la Bank of America, aspect pe care nu l-am mai intalnit pana acum in niciun raport de CSR. Mai exact, ma refer la partea vizuala, care lipseste cu desavarsire in raportul Bank of America. Au doar cateva grafice si tabele, insa absolut nicio poza de la vreo locatie, de la vreun proiect sau de oriunde altundeva. E curat, doar text si grafice.

In comparatie cu celelalte rapoarte de CSR pe care le-am vazut, si n-au fost deloc putine, cei de la Bank of America si-au dorit in mod clar sa se concentreze pe text. Pentru ca e adevarat, imaginea iti capteaza atentia si te fura de la text, iar ei au evitat acest impediment cu succes. Nici partea narativa nu e deloc plictisitoare, ci chiar bine gandita si strategic structurata. Astfel ca, din punctul meu de vedere, Bank of America au facut un raport foarte bun, iar calificativul GRI de B+ confirma acest lucru.

Apropo de acest aspect! Am observat in cazul Raiffeisen Bank Romania faptul ca mentioneaza ca au primit calificativul de C+ din partea GRI, insa in raport nu se regaseste atestarea oficiala. Cred astfel ca pentru o mai mare credibilitate acest aspect nu ar trebui deloc neglijat si pe viitor anexa respectiva trebuie incorporata in raport, bineinteles daca ea exista.

Si inca un detaliu care m-a surprins prin compararea rapoartelor a fost ca in Raiffeisen Bank Romania procentul de angajati femei este de 77% pe cand in cadrul Bank of America este de 55%. Asta spune ceva, nu-i asa?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.