Select Page

Why Philanthropy MattersDupa ce am savurat cartea lui Zoltan Acs, Why Philanthropy Matters, m-am gandit ca ar fi frumos sa pun si pe “taste” gandurile din timpul lecturii.

Desi criticata pentru caracterul propagandist (in spiritul nationalismului american), cartea manifest m-a ajutat sa inteleg diferenta culturala ce produce aceasta prapastie intre starea de fapt din Romania si statele mature economic si social. Daca Acs analizeaza oportunitatile oferite inclusiv din perspectiva masurilor fiscale care stimuleaza filantropia, in Romania managerii se feresc sa foloseasca deducerile de taxe oferite prin legea sponsorizari si codul fiscal. Principalul motiv: o sa vina fiscul in control – si nu in unul echitabil, “de rutina”. Mai exact: avem prevederi fiscale care ne permit sa redirectionam din impozitul pe profit datorat la stat catre societatea civila, dar nu o facem de frica ca statul o sa ne pedepseasca aspru apoi.

La originile sale, termenul de filantropie definea actiunile de binefacere intreprinse in ajutorarea oamenilor saraci, insa Zoltan Acs vine cu o alta viziune asupra termenului. Desigur, una indreptata spre business si foarte bine ancorata in  realitatea zilelor noastre. Integrati intr-un sistem economic bazat pe o piata libera, concurenta deschisa, profit si dreptul de proprietate privata asupra mijloacelor de productie, capitalismul incurajeaza investitiile private si de afaceri. Americanii au multa istorie in spate din acest punct de vedere si chiar daca filantropia a facut mereu nota discordanta intre cultura americana si celelalte culturi, nu s-a pus totusi punctul pe „i”, crede Acs.

Premisa de la care pleaca autorul in cartea sa este ca multi oameni, indeosebi cei bogati, trebuie sa inteleaga ca filantropia se poate transforma intr-un beneficiu atat moral cat si economic. Multe exemple din capitalismul american se regasesc in cartea sa, de la Benjamin Franklin si pana la Oprah Winfrey, modele care au stiut sa-si gestioneze averile in acest spirit filantropic, generandu-si a posteriori numeroase castiguri.

Dupa Acs, filantropia este o forta economica subapreciata care intareste capitalismul american in doua moduri: sprijinirea antreprenoriatului prin investitii in universitati, cercetare de baza si inovare, precum si prin redistribuirea bogatiei acumulate in posibilitatea de creare de investitii.

In timp ce filantropia este in general vazuta ca o practica pozitiva, putini se raporteaza la ea ca la o forta capitalista ce poate sustine economia. Acs incearca sa schimbe acesta perspectiva prin evidentierea efectelor pozitive ale fenomenului. Unul dintre ele ar fi ca aceasta actioneaza ca un egalizator ce contribuie la o societate mai dreapta, ajutandu-i si pe cei nevoiasi. Extrapoland termenul pana la „posibilitatea de a crea o societate mai buna pe termen lung” (sau mai precis, dezvoltare durabila), Acs identifica patru virtuti definitorii ale capitalismului: oportunitatea, antreprenoriatul si inovatia, crearea de bunastare si filantropia. El dedica fiecarui termen cate un capitol in care compara trasaturile intalnite in cultura americana cu cele ale altor tari importante. Epilogul se rezuma la modificarea legilor fiscale pentru a crea stimulente ce incurajeaza „investitiile care aduc beneficii societatii”.

Acs pune accent pe faptul ca filantropiei nu i se da locul cuvenit in sistemul economic. Ea a fost tratata ca pe ceva adiacent capitalismului si nu ca pe o forta independenta ce il poate propulsa si promova. In cartea sa se reliefeaza cateva modele de filantropie ce pot servi drept exemplu pentru reinvestirea, intr-un mod productiv si eficient, a bogatiei si in alte tari. Oferind o noua perspectiva asupra dezvoltarii capitalismului, autorul motiveaza importanta conceptului in legatura cu progresul economic, cu sanatatea si in special cu viitorul in materie de business. El pledeaza pentru initiativele filantropice motivandu-si temenic alegerea din perspectiva faptului ca tin economia in echilibru.

Mai mult, Acs sustine ca o economie capitalista nu numai ca permite, dar necesita filantropie. Autorul face de asemenea distinctia dintre donatie si filantropie precizand ca ultima implica „o relatie de reciprocitate intre filantrop si beneficiar” in care cel din urma trebuie sa investeasca propriul timp, energie si resurse in scopul de a crea un rezultat pozitiv. Pe scurt, scrie Acs, „filantropia este o investitie care stimuleaza alte investitii.”

Cartea e interesata prin expunerea viziunii si prin imbinarea conceptelor, dar din pacate in Romania poate fi citita doar in varianta de ebook.

Ea poate fi gasita aici: http://www.amazon.com/Why-Philanthropy-Matters-ebook/dp/B00BFWUGNI