Importanta cititului4 min read
Reading Time: 4 minutesEducatia mi se pare cea mai grea, dar si cea mai mare responsabilitate pe care o avem in viata. De la auto-educatie, la educatia pe care o oferim copiilor nostri si pana la educatia unui grup mai mare de oameni.
Dupa cum stiti eu am 3 baieti: Alek – 10 ani, David – 8 ani si Zaris – 2 ani si jumatate. Nu mi-am inchipuit niciodata ca educatia este o responsabilitate atat de dificila si sensibila. Si cel mai greu a fost sa fiu constient de asta. Probabil ca i se intampla oricarui parinte. E dureros ca invatam abia dupa ce facem greseli, iar greselile noastre pot lasa urme adanci.
Dupa o perioada (prea) lunga am realizat ca la baza oricarui proces de dezvoltare personala si educare sta cititul. In cazul meu problema a fost ca am gresit si nu am avut minima inteligenta sa aflu cum poti stimula cititul la copii.
Cele mai mari greseli au constat in:
– i-am pus pe Alek si pe David sa citeasca ceea ce credeam eu ca le foloseste si nu ceea ce le-ar fi placut lor.
– i-am presat sa citeasca atunci cand nu doreau.
Dar, intr-un final, m-am apucat sa citesc eu despre subiect si am invatat cateva lectii care s-au dovedit eficiente. Iata mai jos:
Foloseste puterea exemplului
Organizeaza seri de citit in comun. Metoda educatiei prin exemplu este cea mai puternica. Copiii copiaza inconstient gesturile si obiceiurile parintilor. Prin urmare daca copilul va observa usor la tine pasiunea cititului sigur o sa incerce si el, iar daca conditiile ii sunt create pentru a descoperi o experienta placuta atunci s-ar putea sa ii trezesti si lui o pasiune.
Alege carti pe baza pasiunilor copilului
Oricat de mult am incercat sa le bag sub nas autori care mi-au vrajit copilaria nu am reusit. Pur si simplu stilul, dar mai ales subiectul cartilor nu se incadra in sfera lor de interes. In schimb am inceput sa ii intreb daca nu ar vrea sa afle mai multe, lucruri pe care le stiu foarte putini colegi de varsta lor despre ceea ce ii pasioneaza. Pentru Alek mai caut inca carti despre Street Dance (astept recomandari daca stiti), dar am ales in final carti politiste pentru copii – detectivii sunt inca o pasiune la 10 ani. La David a fost mult mai usor deoarece este innebunit dupa animale si adora sa acumuleze cat mai multe informatii despre ele. Aici imi recunosc o alta greseala. David a inceput sa citeasca singur la 6 ani dupa ce a invatat literele de pe tastatura laptopului. Am fost surprins sa aflu ca citise o carte de copii despre diferite specii de animale si am aflat asta abia dupa ce imi povestea o gramada de lucruri de care nu auzisem niciodata despre elefanti, fluturi sau paianjeni. Greseala a fost ca la urmatoarea carte i-am schimbat subiectul fara sa il consult. Acum am revenit si se pare ca are succes.
Exemplifica utilitatea
Explica-i copilului cum poate folosi practic rezultatul cititului. De la pozitionarea in grupul de prieteni sau in fata fetelor de la scoala prin diferentiere fata de cei care nu au habar de ceea ce ei au citit (functioneaza bine la baieti), pana punerea in aplicare a unor sfaturi sau secrete citite in carti (cum sa construiesti diverse obiecte).
Creeaza sisteme atractive de invatare
Varsta frageda la care parintii incearca sa ii invete pe copii sa citeasca (7-12 ani) este caracterizata de multe schimbari sociale, pozitionare in grup, definire a relatiilor sociale pentru copil. De asemenea, incepe sa se manifeste primul val de independenta fata de parinti. Din aceste motive apar automat secretele. Prin urmare nevoie de un jurnal secret. Foloseste acest exemplu si stimuleaza crearea unui jurnal de lectura. O lectie citita si scrisa apoi cu creionul pe hartie are 90% sanse sa fie retinuta.
In final, dar nu mai putin important: sa nu uitam ca indiferent de varsta si noi ramanem copii. Va recomand sa cititi atat carti profesionale care va ajuta sa intelegeti ce gresesc sau fac mai bine alti oameni cu aceeasi profesie ca si a voastra, dar si carti care nu au neaparat legatura cu ceea ce faceti la munca.
Aminteste-ti pasiunea aia mare pentru care nu ai avut niciodata timpul necesar. Cauta o carte despre ea si vei vedea ca la final vei avea mult mai multa energie de investit in acel subiect, iar sansele sa o transformi din dorinta si vis in realitate sunt mult mai mari.
Scriind cuvintele de mai sus mi-am amintit ca visez de mic sa ma ocup de olarit si modelaj in lut. Public articolul asta si caut o carte despre acest subiect. Sper sa gasesc si promit sa va tine la curent.
PS: daca va intrebati ce imi doresc sa imi aduca Mos Craciun (de cand inca credeam ca exista fizic in spatele conceptului) raspunsul este constant: o roata de olar sau macar o carte despre olarit 🙂
Imaginea a fost preluata de la Alex Farca
UPDATE: Daca scrii ce iti doresti dorintele sa se indeplineasca visul cresc cu 90%. Nu greseam mai devreme cand afirmam asta.
Iata primul cadou pe care l-am primit de la sotia mea. Aleksandrina Mihaylova http://www.scoalaagatonia.piscu.ro/i…/Roata%20olarului.pdf
Plecand de la el o sa incerc sa imi construiesc singur roata.