Training

Deducerea cheltuielilor cu sponsorizarile devine mai usoara2 min read

Dec 12, 2013 2 min

Deducerea cheltuielilor cu sponsorizarile devine mai usoara2 min read

Reading Time: 2 minutes

Am aflat dintr-un articol publicat de AvocatNet.ro ca Guvernul a usurat procedura cu deducerea cheltuielilor cu sponsorizarile din impozitul pe profit datorat. Mai exact: “de la inceputul anului 2014, sumele acordate ca sponsorizari, pentru acte de mecenat si ca burse private care nu sunt scazute din impozitul pe profit se pot reporta in urmatorii 7 ani consecutivi. ”

Masura ajuta destul de mult companiile. Pana acum exista mereu “o lupta” intre departamentul de CSR / Sponsorizari si departamentul Financiar. Niciodata nu se putea sincroniza exact suma ce poate fi redusa din impozit, se faceau mereu aproximari si in 99% din cazuri aproximarile duceau la reducerea bugetului deoarece toata lumea era precauta sa nu depaseasca plafonul.

De acum inainte cheltuielile cu sponsorizarile se fac si se pot reduce din cheltuielile cu impozitul pe profit datorat in limita a 7 ani. Spre exemplu: daca dai sponsorizari in 2014, dar la finalul anului nu indeplinesti conditiile pentru a reduce impozitul pe profit datorat la final 2014 cu tot cuantumul investit in sponsorizari – diferenta poate fi redusa din impozitul pe profit datorat in oricare din urmatorii 7 ani.

Teoretic masura ar trebui sa ajute foarte mult si ONG-urile pentru ca incurajeaza si inlesneste procesul prin care compania ofera sponsorizari, numai ca din acelasi buget pot primi sponsorizari si partidele politice, iar perioada electorala nu e departe.

Una peste alta eu consider aceasta masura ca bine venita pentru societatea civila din Romania. Si in trecut bugetul se impartea intre ONG-uri si formatiuni politice, deci nu ar trebui sa fie o problema. Din contra, as multumi partidelor politice pentru eforturile depuse in vederea acestei ordonante. Stiu ca raportat la potentialul national al acestor bugete, sumele acordate ca sponsorizari si reduse din plata impozitului pe profit datorat se situau undeva la 2% prin urmare orice crestere este binevenita.

Iata mai jos articolul complet:

Contribuabilii persoane juridice care nu isi scad din impozitul pe profit sumele acordate ca sponsorizari, pentru acte de mecenat si ca burse private si le pot reporta pentru un anumit numar de ani, potrivit unei recente modificari din Codul fiscal.

Conform Ordonantei de Urgenta a Guvernului (OUG) nr. 102/2013 pentru modificarea si completarea Legii nr. 571/2013 privind Codul Fiscal si reglementarea unor masuri financiar-fiscale, de la inceputul anului 2014, sumele acordate ca sponsorizari, pentru acte de mecenat si ca burse private care nu sunt scazute din impozitul pe profit se pot reporta in urmatorii 7 ani consecutivi.

Recuperarea acestor sume se va efectua in ordinea inregistrarii acestora, in aceleasi conditii, la fiecare termen de plata a impozitului pe profit.

Aceasta prevedere completeaza articolul din Codul fiscal, care va ramane in vigoare anul viitor, potrivit caruia contribuabilii care fac cheltuieli de sponsorizare si/sau mecenat si acorda burse private, toate fiind nedeductibile, scad din impozitul pe profit datorat sumele aferente in urmatoarea limita minima:

  • 3 la mie din cifra de afaceri; pentru situatiile in care reglementarile contabile nu definesc indicatorul “cifra de afaceri”, aceasta limita se determina potrivit normelor, se mentioneaza in noului act normativ;
  • 20% din impozitul pe profit datorat.

Sursa: Avocatnet.ro (autor: Alina Botezatu)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.