Sa incepem cu un mic exercitiu de comunicare. Iti propun sa privesti cu atentie logo-ul de mai jos si sa te gandesti ce reprezinta el pentru tine. Ce fapte bune si ce fapte rele ii poti atribui.
Comunicarea de criza revine pe agenda Coca Cola, de acesta data in Marea Britanie.
Am aflat de situatia de criza dintr-o stire primita astazi pe fluxul Media & Advertsing (Mediafax). Cercetand am inteles insa ca situatia este putin mai complexa decat era prezentata in stire, iar acuzatiile sunt foarte dure.
Studentii din Marea Britanie se alatura unei campanii pornita in SUA ca urmare a crimelor de care este acuzata Coca Cola in Columbia.
De unde provine protestul universitatilor britanice?
Se pare ca o serie de lideri de sindicat de la fabricile de imbuteliere Coca Cola din Columbia au fost ucisi. Compania este acuzata si pentru sute de angajati torturati, rapiti si / sau detinuti ilegal de paramilitari violenti, care “lucrau” adesea impreuna cu managementul fabricilor din Columbia. >> lista decedatilor
Campania Killer Coke a fost demarata in 2005 si isi propune sa oblige Coca Cola sa previna viitoarele crime si sa ofere angajatilor sai conditii sigure de munca.
Exercitiul numarul 2:
Dupa ce ai citit cu atentie informatiile, priveste si fotografia din stanga.
Fata de situatia initiala, acum ce lucruri iti vin in minte cand te gandesti la Coca Cola?
Iti doresti sa te alaturi si tu campaniei Killer Coke:
- Vrei macar sa le povestesti prietenilor despre ce face compania in Columbia?
- Ti-a venit o idee de vizual care poate ilustra mai bine protestul?
- Te gandesti sa faci un blog care sa sustina campania?
STOP
Te implor sa cercetezi inainte de a face un gest nesabuit. Fa un mic efort si afla ce are de spus si Coca Cola despre aceasta situatie.
Iti recomand varianta scurta din Press Room-ul companiei, sau prezentarea detaliata pe care o gasesti pe site-ul Coca Cola dedicat comunicarii de criza.
Sper ca acum iti este mai usor sa intelegi ce au in comun Coca Cola si Rosia Monatana Gold Corporation: categorii de public care nu se informeaza inainte sa lanseze acuzatii grave.
Nu pot sa spun daca Coca Cola este vinovata sau nu pana cand nu sunt sigur daca am toate informatiile necesare. Pozitia oficiala a companiei privind “cazul Columbia” mi-a taiat mult din elanul de activist.
Mai mult, am ajuns chiar sa observ tactica de fund raising a celor care organizeaza campania Killer Coke si sa ma intreb ce fac ei cu banii donati, de ce au nevoie de ei?
Am facut asemanarea intre Coca Cola si RMGC deoarece aseara am participat la dezbaterea publica din Bucuresti privind proiectul Rosia Montana. Ma umfla si acum rasul cand imi amintesc discursurile pe care le-am auzit, dar asta intr-un articol dedicat.
Shareowners Meeting
Cautand informatii despre campania Killer Coke si Coca Cola am identificat un continut valoros: inregistrarea video de la “Intalnirea actionarilor Coca Cola” din 19 aprilie 2006. Vizionare placuta (are 2 ore).