Training

Ce au in comun Coca Cola si Rosia Montana Gold Corporation2 min read

Aug 23, 2006 3 min

Ce au in comun Coca Cola si Rosia Montana Gold Corporation2 min read

Reading Time: 3 minutes

Sa incepem cu un mic exercitiu de comunicare. Iti propun sa privesti cu atentie logo-ul de mai jos si sa te gandesti ce reprezinta el pentru tine. Ce fapte bune si ce fapte rele ii poti atribui.

Coca Cola - studiu de caz - comunicare criza
Comunicarea de criza revine pe agenda Coca Cola, de acesta data in Marea Britanie.

Am aflat de situatia de criza dintr-o stire primita astazi pe fluxul Media & Advertsing (Mediafax). Cercetand am inteles insa ca situatia este putin mai complexa decat era prezentata in stire, iar acuzatiile sunt foarte dure.

Coca Cola - studiu de caz - comunicare crizaStudentii din Marea Britanie se alatura unei campanii pornita in SUA ca urmare a crimelor de care este acuzata Coca Cola in Columbia.

De unde provine protestul universitatilor britanice?

Se pare ca o serie de lideri de sindicat de la fabricile de imbuteliere Coca Cola din Columbia au fost ucisi. Compania este acuzata si pentru sute de angajati torturati, rapiti si / sau detinuti ilegal de paramilitari violenti, care “lucrau” adesea impreuna cu managementul fabricilor din Columbia. >> lista decedatilor

Campania Killer Coke a fost demarata in 2005 si isi propune sa oblige Coca Cola sa previna viitoarele crime si sa ofere angajatilor sai conditii sigure de munca.

Exercitiul numarul 2:

Coca Cola - studiu de caz - comunicare crizaDupa ce ai citit cu atentie informatiile, priveste si fotografia din stanga.

Fata de situatia initiala, acum ce lucruri iti vin in minte cand te gandesti la Coca Cola?

Iti doresti sa te alaturi si tu campaniei Killer Coke:

  • Vrei macar sa le povestesti prietenilor despre ce face compania in Columbia?
  • Ti-a venit o idee de vizual care poate ilustra mai bine protestul?
  • Te gandesti sa faci un blog care sa sustina campania?

STOP

Te implor sa cercetezi inainte de a face un gest nesabuit. Fa un mic efort si afla ce are de spus si Coca Cola despre aceasta situatie.

Iti recomand varianta scurta din Press Room-ul companiei, sau prezentarea detaliata pe care o gasesti pe site-ul Coca Cola dedicat comunicarii de criza.

Sper ca acum iti este mai usor sa intelegi ce au in comun Coca Cola si Rosia Monatana Gold Corporation: categorii de public care nu se informeaza inainte sa lanseze acuzatii grave.

Nu pot sa spun daca Coca Cola este vinovata sau nu pana cand nu sunt sigur daca am toate informatiile necesare. Pozitia oficiala a companiei privind “cazul Columbia” mi-a taiat mult din elanul de activist.

Mai mult, am ajuns chiar sa observ tactica de fund raising a celor care organizeaza campania Killer Coke si sa ma intreb ce fac ei cu banii donati, de ce au nevoie de ei?

Am facut asemanarea intre Coca Cola si RMGC deoarece aseara am participat la dezbaterea publica din Bucuresti privind proiectul Rosia Montana. Ma umfla si acum rasul cand imi amintesc discursurile pe care le-am auzit, dar asta intr-un articol dedicat.

Shareowners Meeting

Cautand informatii despre campania Killer Coke si Coca Cola am identificat un continut valoros: inregistrarea video de la “Intalnirea actionarilor Coca Cola” din 19 aprilie 2006. Vizionare placuta (are 2 ore).

10 Comments
  1. Marian
    proiectul rmgc nu trebuie sa aibe loc. probabil stii motivele , nu inteleg ce te determina sa-i sustii - astept articolul ;) pe mine ma deranjeaza foarte mult perversitatea celor de la rmgc, manipularea din reclamele cu care ne inunda in ultimul timp.
  2. DragosTuta
    Marian, te rog sa nu intram in dezbateri despre proiect, blogul este despre comunicare. Nu ai citit atent articolul scris de mine. ;)
  3. Marian
    am citit dar nu inteleg unde vrei sa ajungi.
  4. Dragos Tuta
    Iata ce vreau sa transmit: "Te implor sa cercetezi inainte de a face un gest nesabuit. Fa un mic efort si afla ce are de spus si Coca Cola despre aceasta situatie." Apropos: ce te-a facut sa te simti manipulat din ceea ce ai vazut in spoturile celor de la RMGC? Mie imi lipsesc foarte multe informatii atat despre Alburbus, cat si despre RMGC asa ca nu ma pot pronunta. Insa, cel mai important: nu sunt specialist in mediu si nici nu am auzit opinia unui specialist despre proiect. Drept urmate, te rog Marian, sa vorbim despre comunicare si nu despre cat de buni, frumosi sau corecti sunt  cei de la Alburnus  Maior sau  cei de la RMGC.
  5. Marian
    exemplu de manipulare: folosirea vocii lui florian pitis in una din reclamele celor de la rmgc. o voce binecunoscuta de telespectatori deoarece de cativa ani buni este folosita si in emisiunea Teleenciclopedia , cea mai longeviva emisiune din Romania - 40 ani. Pitis "recita" si acolo documentare cu subiecte ca natura, tehnologie , sanatate ... agentia care a conceput asa ceva a avut o idee de marketing stralucita... insa total imorala dar probabil tu nu vezi asta ca o manipulare..
  6. Dragos Tuta
    Marian, ce pana masii suntem veri si in cateva luni vei fi tata. Esti sigur ca nu te uiti prea mult la filmele lui Nicolaescu. ;) Pitis cred ca are vocea in 2 din 5, atat reclame, cat si emisiuni. + nu o uita pe Sanda Taranu - :)
  7. Marian
    ;) cum spui tu.. ceea ce pentru unii este evident pentru unii suna a teoria conspiratiei . depinde cat de informat esti si din ce unghi privesti
  8. Ina
    Exista un joc pe care il jucam eu si prietenii mei. Daca ai auzit de jocul de carti "Killer, preda-te !" atunci iti va fi usor sa-l intelegi si pe acesta, care este o varianta mai evoluata de "killer". Se folosesc cartile de joc doar pentru a imparti rolurile. Nu se poate juca in putini oameni, trebuie sa fie cel putin doi ucigasi, un politist, un judecator, si vreo 2, 3 cetateni onorabili. Jucatorii nu isi stiu rolurile, doar ucigasii se stiu intre ei si atat. judecatorul stie totul dar nu are voie sa intervina cu nimic. Cand incepe jocul toti cei -sa spunem - sapte jucatori stiu ca printre ei se afla cei doi ucigasi, dar nu stiu care sunt acestia. prin vot majoritar acuzatii de crima sunt omorati de catre jucatori. (Simbolic, fireste.) Ucigasii vor vrea sa arunce vina pe cei nevinovati, desigur. Cetatenii vor sa ucida criminalii. Asa ca incep acuzele si disculparile. Si aici incepe jocul, care poate fi foarte, foarte folositor pentru cineva din comunicare. Sa ii observi pe ceilalti, sa incerci sa legi lucrurile intre ele, sa descoperi conspiratiile, sa vezi cum discursul cuiva influenteaza pozitiv sau negativ parerile celorlalti. Ca judecator care vezi cum evolueaza un conflict si cum opinia publica merge pe o cale gresita si omoara un cetatean onorabil, dar si cum politistii isi gasesc criminalii. Ca jucator vezi cum este sa fii in pielea celui nevinovat, in pragul uciderii de catre grup. Sau din contra, sa fii criminal si sa-i convingi pe ceilalti ca altul e de vina, nu tu. Se intampla la fel in realitate. Intotdeauna ai nevoie de un numar mare de oameni care sa fie pro si/sau contra. Cu cat sunt mai multi cu atat oamenii pot fi manipulati mai usor. ( Ma refer atat la multimile spontane cat si la publicuri - in snsul definit de G.Le Bon ) Intotdeauna adevarul e undeva intre pro si contra. Tine doar de calitatile tale de observator, de judecata clara si chiar de intuitie sa decizi daca este mai aproape de un pol decat de celalalt. Sunt de acord cu Dragos. Cerceteaza inainte de a iti forma o parere, chiar daca e mitic si ispititor sa fii erou, rebel, "activist".
  9. Oricum Blog » Arhiva » Cand joaca de-a adevarul devine periculoasa
    [...] Dragos Tuta face o paralela foarte interesanta intre imaginea Coca Cola si Rosia Montana. recomand calduros postul. [...]
  10. adela
    vreau sa nu ma mai doara stomacu dupa ce beau coca-cola fara zahar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.