Avem nevoie de lideri2 min read
Reading Time: 2 minutesSocietatea romaneasca acuza astazi o lipsa acuta de lideri.
Avem conducatori, doar ca ei ignora total sustenabilitatea sau impactul pe termen lung derivat din deciziile pe care le iau zilnic.
Au trecut 25 de ani de la schimbarea sistemului politic in Romania. Simtim astazi, pe pielea noastra, lipsa de responsabilitate a “noilor conucatorilor” ce au venit dupa 1990.
Ce le-a lipsit lor mai mult decat evaluarea impactului pe termen lung?
Eu spun ca nimic. Si va spun ca lenea si lacomia i-au impins sa se faca frati cu Dracu’ pana trec puntea. Iar infratirea s-a produs prin acte de coruptie.
Unii dintre conducatori au intrat sau vor intra la puscarie. Unii au iesit, altii vor iesi nemeritat de rapid. O parte sunt de mult in afara tarii. Unii au renuntat chiar si la cetatenia romana. Da, ati intuit corect – nu ma refer doar la liderii politici.
Banii care au ajuns la politicieni au plecat din mana (decizia) unor “oameni de afaceri”.
Este foarte greu, astazi, pentru un lider de business sa ignore sustenabilitatea. Nu insa si intr-o societate corupta. Minciuna, hotia si fuga dupa bani schimba regulile oricarui joc si pot darama eforturile pentru o lume sustenabila.
Cel mai noi studiu UN Global Compact – Accenture CEO arata ca:
- 97% din 1,000 de Manageri Generali intervievati in 103 tari si de 27 industrii vad sustenabilitatea ca importanta pentru succesul viitor al afacerii lor.
- Mai mult, 78% vad sustenabilitatea ca pe o oportunitate de creste si inovatie.
- Este important ca 84% din manageri spun ca sectorul privat trebuie sa conduca omenirea in efortul de implemetare a Obiectivelor Sustenabile de Dezvoltare (SDGs), si
- 79% din ei cred ca sustenabilitatea le arata calea catre castigarea de avantaje competitive in industia lor.
Anul acesta am avut ocazia sa lucrez cu directorii generali ai celor mai mari agenti economici din Romania in cadrul UN Global Compact Network Romania. Acestia, alaturi de echipele lor, investesc timp si bani pentru un mediu economic sustenabil in tara noastra.
Principala prioritate a grupului de lucru este “sa ii lasam in off-side” pe oamenii de afaceri care dau mita, afecteaza prin deciziile lor mediul inconjurator, ignora si nu respecta drepturile angajatilor sau drepturile omului.
Romania are nevoie de afaceri sustenabile.
Va invit ca in 2016 sa fiti atenti la managerii unor companii precum: OMV Petrom, Raiffeisen Bank, Coca-Cola HBC, Telekom, Mercedes-Benz, Pirelli Tyres, Enel, Alro, KMG International (Rompetrol) sau Unilever.
Ei sunt cei care au suflat in focul mocnit aprins de noi in 2015 prin lansarea in Romania a programului Global Compact al Natiunilor Unite.