Select Page

In pregatirea a doua dintre proiectele CSR Think Tank (CSR Debate si CSR Juniors) m-am gandit ca ar fi frumos sa obtin mai multe informatii de la membri comunitatii Coordonatorilor de CSR din Romania.

Interviurile CSR Think Tank

Mergem inainte cu seria interviurilor CSR.  Astazi ne intampina cu raspunsuri Adina Ionescu – PR & Brand Builder la MOL Romania. Enjoy !

“…ce mi se pare cel mai dificil de surmontat, cu toate resursele din lume, este acceptarea ideii ca CSR-ul incepe odata cu strategia de afaceri si nu este o actiune tactica pe termen scurt…”

Adina Ionescu
PR & Brand Builder la MOL Romania
09 apr 2013

 

Dragos Tuta: Cum ai ajuns sa lucrezi in domeniul CSR?

Adina IonescuRaspunsul e relativ simplu: pentru ca nu se putea altfel.

Sa ma explic: lucrez de cand eram studenta in corporatii multinationale, asa am invatat rapid ce inseamna performanta, cat de mult trebuie sa dai ca sa primesti in schimb sansa de a construi o cariera frumoasa. Se spune ca trebuie sa fii la momentul potrivit, in locul potrivit. Dupa aproape trei ani petrecuti in reprezentanta Samsung Corporation, mi-am inceput cariera de comunicator intr-o firma de prestigiu, Schneider Electric, intr-un moment in care se punea mai mult accentul pe tinerete, entuziasm, capacitate de adaptare si dorinta de a contribui cu toata energia la rezultatul de ansamblu.

Timp de sapte ani, am invatat din practica legatura foarte directa dintre comunicare si obiectivele de afaceri, dar si bucuria de a lansa campanii care la vremea respectiva reprezentau o premiera la noi in tara. La momentul acela percepeam responsabilitatea corporatista mai degraba ca o conduita etica in afaceri, respectul pentru angajati, parteneri si mediul inconjurator.

A urmat o schimbare in favoarea sectorului IT&C. La Alcatel-Lucent am inteles cat de profund a schimbat tehnologia lumea in care traim. Romania are un capital extraordinar de inteligenta, iar cel mai bun exemplu erau chiar colegii mei, alaturi de care am descoperit ca sansa noastra ca natiune a fost ca pur si simplu am dizolvat etape intregi de progres tehnologic si am optat pentru solutiile de ultima generatie. Am facut parte dintr-o echipa de elita, dezvoltatori de software sau specialisti in comunicatii, care ar fi putut sa lucreze cu succes in lumea intreaga. De atunci m-a preocupat conceptul de “digital divide”, accesul inegal la tehnologie, fie intre natiuni, fie intre diferite grupuri din diferite tari.

Citind mai mult despre acest subiect, am ajuns la o tema mult mai larga: dezvoltarea sustenabila, pe care o cred mult mai aproape de CSR decat activitatea de comunicator. In momentul in care o companie isi stabilieste obiectivele de dezvoltare pe termen lung tinand cont si de nevoile generatiilor viitoare, face cu siguranta un demers de CSR.

Invers, daca actiunile pe termen scurt si mediu in beneficiul comunitatilor nu sunt integrate intr-un plan pe termen lung, s-ar putea produce o ruptura intre companie si mediul in care activeaza, ruptura care nu poate fi vindecata cu ajutorul unor instrumente de comunicare.

Cu acest mod de gandire am inceput in 2007 sa lucrez la MOL Romania, o companie petroliera care prin specificul activitatii sale este strans legata atat de consumatori, cat si de societatea civila si de comunitatile in mijlocul carora activam. Reglementarile pe care trebuie sa le respectam sunt foarte stricte si exista multe cazuri cand, in ceea ce priveste functionarea retelei de benzinarii, regulamentele noastre interne sunt chiar mai dure decat prevederile legislative obligatorii. Pe de alta parte, programele noastre de CSR se deruleaza cu ajutorul unor fundatii partenere, astfel incat jurizarea si derularea proiectelor pe care le finantam ii implica pe cei mai buni specialisti, iar ceea ce conteaza este impactul real si nu vizibilitatea acestor programe. Ne ajuta si apartenenta la Grupul MOL, o companie multinationala care desfasoara programe de CSR la nivel regional si care are angajamente foarte concrete in ceea ce priveste dezvoltarea durabila. De altfel, suntem singura companie petroliera din regiune care a fost inclusa in Anuarul Sustenabilitatii 2013- ROBECOSAM, instrument care evalueaza eforturile a peste 3.000 de corporatii, tinand cont de trei dimensiuni ale activitatii acestora – sustenabilitatea economica, ecologica si sociala.  

Dragos T: Ce reprezinta pentru tine CSR-ul din punct de vedere al motivatiei personale?

Adina I: Pentru mine a ajuns sa fie parte din viata de zi cu zi, pentru ca in timpul liber imi ofer experienta de comunicator initiativei sociale bazate pe voluntariat “Plantam fapte bune in Romania”. Este alegerea mea de a face cat mai mult bine, utilizand cea mai de pret competenta pe care o am, aceea de a da voce unui proiect in care cred. De altfel, aceasta este si sugestia mea pentru specialisti din domenii diferite: haideti sa daruim societatii civile consultanta specializata, pentru ca asa contribuim intr-o masura mai mare la dezvoltarea unui sector care nu dispune oricum de prea multe resurse, dar care ii sensibilizeaza si ii implica pe multi romani.

Asa contribuim direct la coagularea unor energii pozitive, care ne vor influenta si poate chiar schimba in bine perceptia despre viata si despre noi insine. Din perspectiva de lucru in ONG, pot sa spun ca CSR inseamna rigoare, modestie si rezistenta, pentru ca efortul de a atrage resurse pentru cauze sustenabile poate sa nu se soldeze cu rezultate imediate. Experienta pe care o am la „Plantam fapte bune” ma ajuta sa inteleg mult mai profund impactul social pe care o companie poate sa-l aiba in comunitate, dincolo de raportari si tabele. Nu e vorba doar de finantare, care conteaza extrem de mult, ci si de sansa de a face bine sau de a schimba anumite lucruri, care altfel nu ar fi putut fi schimbate.

Dragos T: Ce faci tu la birou, care sunt preocuparile majore de pe agenda ta de business (dincolo de mail-uri si intalniri)?

Adina IRezumand, sunt un integrator de proiecte de comunicare interna, externa, comunicare b2c si b2b, media buying, branding, CSR, social media, o punte de legatura intre publicuri si comunitati diferite cu care interactioneaza compania pentru care lucrez, MOL Romania. Trebuie sa asigur consistenta, coerenta si eficienta acestora. Invat permanent, este partea cea mai frumoasa a meseriei mele.

Dragos T: Crezi ca e nevoie de promovarea profesiei de Coordonator de CSR? Daca da, ce ai face pentru asta intr-o lume ideala, in care ai avea toate resursele necesare?

Adina IIn primul rand, suntem intr-o situatie in care ne lipseste informatia relevanta. Putem doar sa estimam care este valoarea contributiei pe care companiile profitabile o pot directiona catre sectorul ong, in beneficiul comunitatii, cu efecte durabile pentru toate partile implicate.

In al doilea rand, daca sunt preluate de media, cauzele sociale sunt comunicate mai degraba cu accent pe dimensiunea filantropica sau emotionala, decat pe cea de transformare pozitiva pe termen lung. De exemplu, un jurnalist mi-a declarat ca nu i se pare nimic mai plictisitor decat impaduririle. Iata ca pentru un ONG verde trebuie surmontat inca un obstacol astfel incat proiectul sustenabil pe care il sustine, care ar contribui la stoparea alunecarilor de teren dintr-o localitate, sa fie cunoscut.

Da, este nevoie de promovarea ideii de specialist de CSR, care stie sa propuna companiilor o legatura durabila cu comunitatile in mijlocul carora activeaza, care intelege rolul societatii civile si al autoritatilor. Acest profesionist poate sa ofere jurnalistilor si oamenilor de comunicare argumente in ceea ce priveste impactul pe termen lung al actiunilor de CSR.

Ce mi se pare cel mai dificil de surmontat, cu toate resursele din lume, este insa acceptarea ideii ca CSR-ul incepe odata cu strategia de afaceri si nu este o actiune tactica pe termen scurt.

Dragos T: In cazul in care planurile tale de cariera pe termen mediu si lung raman in acest domeniu: ce ai vrea sa te faci cand cresti mare?

Adina IMie mi se potriveste ceea ce fac acum: iau parte la proiecte frumoase, intalnesc oameni frumosi, invat lucruri interesante. Ceea ce vreau sa aprofundez mai mult este calatoria catre mine insami. Asa cred ca voi echilibra schimbarile rapide si intense din lumea exterioara, care ma influenteaza, la fel ca pe toti cei apropiati mie.