Irina Stoltz – IBM Romania: Activitatile de CSR ajuta compania sa fie mai umana, mai etica si mai apropiata de comunitatea in care isi desfasoara activitatea3 min read
Reading Time: 3 minutesIn pregatirea a doua dintre proiectele CSR Think Tank (CSR Debate si CSR Juniors) m-am gandit ca ar fi frumos sa obtin mai multe informatii de la membri comunitatii Coordonatorilor de CSR din Romania.
Continuam seria interviurilor despre CSR. Astazi incercam sa aflam “care e treaba“ cu Responsabilitatea Sociala de la Irina STOLTZ – Corporate Citizenship & Corporate Affairs Specialist la IBM Romania. Lectura placuta!
Nu uitati sa ii inviti pe prietenii si colegii tai sa citeasca pentru a intelege mai usor cu ce te ocupi.

“Activitatile de CSR ajuta compania sa fie mai umana, mai etica si mai apropiata de comunitatea in care isi desfasoara activitatea”
Irina Stoltz
Corporate Citizenship & Corporate Affairs Specialist la IBM Romania
23 mai 2013
Dragos Tuta: Cum ai ajuns sa lucrezi in domeniul CSR?
Irina Stoltz: Inceputul anului 2008 a demarat pentru mine cu dorinta de a face ceva nou, in alt context cu un impact mult mai larg. Atunci eram inca “cel mai tanar sef de departament” de la Biblioteca Metropolitana Bucuresti (responsabila de Revista BMB, de traduceri de specialitate si de activitatile interne si externe) si, dupa program mai rasfoiam anunturi de angajare si oportunitati de job. In acest context, am dat de anuntul postat de IBM Romania care cauta “Corporate Citizenship and Corporate Affairs” am inchis ochii, mi-am pus o dorinta si m-am imaginat acolo. apoi i-am deschis si am aplicat la job.
Dragos Tuta: Ce reprezinta pentru tine CSR-ul din punct de vedere al motivatiei personale?
Irina Stoltz: Responsabilitatea Sociala Corporatista este pentru mine un “limbaj personalizat” gandit de leaderi sociali, ce poate diferentia clar o corporatie. Fiind orientata stric pe profit, printr-o strategie clara, linia de CSR o face sa fie mai umana, mai etica si mai apropiata de comunitatea in care isi desfasoara activitatea. In mod personal, cred cu tarie ca este motivational sa fii parte a acestui nou limbaj de reactie, in conditiile in care ca om, poti vedea cum impacteaza munca ta pe cei mai putin norocosi, pe cei care nu au acces la educatie si pe cei care sunt fara voia lor dependenti de un anume suport.
Dragos Tuta: Ce faci tu la birou, care sunt preocuparile majore de pe agenda ta de business (dincolo de mail-uri si intalniri)?
Irina Stoltz: Marea parte a timpului o dedic cerintelor corespunzatoare ce vin din corporatie si alinierii cu acestea in actiunile locale pe care le derulez, dat fiind ca si CSR-ul are o linie si o strategie bine determinata si cu traditie in compania noastra . Apoi analizez cererile de sponsorizare pe care le primesc fie prin email, fie prin fax si incerc cu responsabilitate si simt practic sa selectez pe cele ce sunt in linie cu prioritatile sustinute de companie.
In IBM alocam timp si pentru dezvoltare profesionala, pentru a consolida ideea de voluntariat bazat pe aptitudini specifie si schimb de best practices (experienta) cu colegii din alte tari ce deruleaza programe similare. Particip la anumite intalniri cu ONG-urile, coordonez un grup de voluntari si sunt activa si pe retelele sociale, acolo unde beneficiarii si stakeholderii din CSR impartasesc experiente si noutati se intalnesc.
Dragos Tuta: Crezi ca e nevoie de promovarea profesiei de Coordonator de CSR? Daca da, ce ai face pentru asta intr-o lume ideala, in care ai avea toate resursele necesare?
Irina Stoltz: Cred ca aceasta profesie/specializare aflata inca la inceput de drum in Romania are resursele proprii de a se promova de la sine prin faptele pe care le genereaza. Chiar daca lipseste din “nomenclatorul functiilor”, sunt multe comunitati si evenimente locale, dar si internationale dedicate acestei comunitati profesionale. “Lumea ideala” este de fapt lumea ce face posibil sa cooperam si sa comunicam in timp real, fara a altera mesajul actiunilor de CSR ce definesc strategia unei corporatii.
Puteti regasi interviurile anterioare aici.